NË AEROPORTET MAQEDONASE TË MENAXHUARA NGA TAV NË VITIN 2016 KANË KALUAR 1.8 MILION UDHËTARË

NË AEROPORTET MAQEDONASE TË MENAXHUARA NGA TAV NË VITIN 2016 KANË KALUAR 1.8 MILION UDHËTARË

Nëpërmjet dy aeroportet e Maqedonisë, “Aeroporti Ndërkombëtar i Shkupit” në Shkup dhe “Shën Apostol Pali” në Ohër në vitin 2016 kanë kaluar 1.8 milion udhëtarë, njoftojnë nga “TAV Maqedonia”, duke përmbledhur të dhënat për trafikun ajror në vitin e kaluar.     

Gjithsej 1.794.376 udhëtarë kanë udhëtuar nëpërmjet dy aeroportet maqedonase në vitin 2016që është një rritje prej 15 për qind krahasuar me vitin 2015, kur kemi pasur 1.560.381 udhëtarëNë të njëjtën kohë, numri i operacioneve u rrit për  8,9 për qindduke arritur gjithsej 16.883 fluturime. Ne jemi të kënaqur që kemi arritur një rritje dyshifrore të numrit të udhëtarëve në nivel vjetor, që është një rritje më e lartë se mesatarja e BE-së dhe se mesatarja në rajon. Edhe në vitin 2017 do të vazhdojmë në këtë drejtim, duke i fokusuar qëllimet tona kryesore në zgjerimin e rrjetit të linjave nga aeroportet në Shkup dhe në Ohër, duke bashkëpunuar me Qeverinë, me të gjitha institucionet e përkatëse përgjegjëse për aviacionin dhe me kompanitë ajrore – deklaroi Alper Ersoj, Drejtor i Përgjithshëm i TAV Maqedonisë.

Sipas të dhënave të trafikut për udhëtarët, Stambolli (me dy aeroportet “Ataturk” dhe “Sabiha Gokçen”) ishte destinacioni më i frekuentuar nga Aeroporti “Aeroporti Ndërkombëtar i Shkupit” – Shkup në vitin 2016, me pjesë tregu 12,6%, më pas vijojnë Cyrih me 10,2%, Vjena – 6,3%, Bazel – 5%, Malmo – 4,8% dhe Londra me pjesë tregu 4,3%.  

Përsa i përket pjesës së kompanive ajrore në trafikun e udhëtarëve, Wizz Air ka kryer udhëtimin e numrit më të madh të udhëtarëve me pjesë tregu prej 54,8%, dhe më pas vijojnë Turkish Airlines, Austrian Airlines, Germania Flug, Pegasus Airlines dhe Edelweiss.  

Dita më e frekuentuar në aeroportin ajror në vitin 2016 ishte 12 gusht, kur nëpërmjet aeroportit të Shkupit udhëtuan 5.641 udhëtarë, ndërsa numri i përgjithshëm i lëvizjeve të avionëve ishte 50, dhe më pas më 21 korrik kur gjithsej 5.604 udhëtarë ishin transportuar në një ditë me gjithsej 51 lëvizje të avionëve.  

Trafiku-Kargo në aeroportin e Shkupit pati një rritje të konsiderueshme prej 10,9% në vitin 2016, me gjithsej 3.090 tonë të dërgesave ajtore të transportuara. Kjo rritje është kryesisht për shkak të rritjes së eksportit të mallrave, por edhe për shkak të popullarizimit të porosive individuale në internet të transportuara nëpërmjet transportit ajror. 

Viti i kaluar 2016 ishte shumë i suksesshëm në rritjen e trafikut në aeroportin e Ohrit, ku numri i udhëtarëve u rrit për 39,2% në nivel vjetor, për shkak të së cilës Këshilli Ndërkombëtar i Aeroporteve (Airports Council International – ACI) në disa tremujorë të njëpasnjëshëm e deklaroi “Shën Apostol Pali” për aeroport me rritje më të shpejtë në kategorinë e tij. 

Krahas rritjes së konsiderueshme të trafikut në nivel vjetor, viti i kaluar do të shihet si një vit i sukseshëm për “TAV Maqedoninë” edhe për shkak të çmimit ASQ (Airport Service Quality) ose çmimi për cilësi të shërbimeve ajrore i dhënë aeroportit të Shkupit për herë të tretë në 5 vitet e fundit, nga ana e Këshillit Ndërkombëtar të Aeroporteve (Airports Council International – ACI). Aeroporti i Shkupit u emërua si aeroporti më i mirë në Evropë në aspektin e cilësisë së shërbimeve të aeroportit, në kategorinë e aeroporteve nën 2 milion udhëtarë. 

Pyetje të parashtruara shpesh

Për/nga Aeroporti ndërkombëtar Shkup ka transport të rregullt me autobus për udhëtarët, që kalon dhe ndalon në stacionet kryesore të autobusëve në të gjithë qytetin e Shkupit dhe mbërrin në Aeroport. Ky transport me autobus menaxhohet nga kompania V2V Transporter. Orari i autobusëve është përgatitur sipas orarit të fluturimeve në Aeroportin ndërkombëtar Shkup. Bileta në një drejtim për transport me autobus kushton 199 denarë. Më shumë informacion mund të gjeni në seksionin Udhëzues për pasagjerët  të faqes së internetit, dmth në seksionin Autobus.

Aeroporti ndërkombëtar Shkup është i hapur 24/7. Restorantet dhe kafenetë si Cakes & Bakes, Café In, Burger King dhe Need Stop janë gjithmonë në dispozicion të udhëtarëve; Salloni i biznesit (PrimeClass CIP Service) ofron rehati 24/7, dhe dyqani pa taksa (ATU Duty Free) është i hapur sipas fluturimeve dhe ofron një gamë të gjerë produktesh.

Regjistrimi në sportelet e kontrollit të pasagjerëve dhe bagazheve fillon 180 minuta (3 orë) përpara kohës së planifikuar të nisjes (STD) të specifikuar në biletën tuaj të linjës ajrore. Koha e mbylljes në sportelin e kontrollit të aeroportit është jo më vonë se 60 minuta përpara orës së planifikuar të nisjes të shënuar në biletën tuaj të avionit.
Që nga fillimi i pandemisë Kovid-19, për shkak të kërkesave për dokumente të ndryshme udhëtimi të vendosura nga vende të ndryshme, TAV Maqedoni ka apeluar që pasagjerët të arrijnë në aeroport 3 orë para nisjes.

Për informacione rreth fluturimeve, ndiqni faqen e internetit të Aeroportit ndërkombëtar Shkup, në rubrikën Arritjet dhe/ose Nisjet, , ku të gjitha ndryshimet në oraret e fluturimeve përditësohen në kohë reale, pra kur marrim informacion nga linjat ajrore.

Nëse keni nevojë për informata shtesë urgjente për fluturimin Tuaj, mund të kontaktoni sportelin informativ në Aeroportin ndërkombëtar Shkup në numrin e telefonit: +38923148333, i cili funksionon 24/7.

Pasagjerët lejohen të mbajnë sende për të cilat nuk bëhet pagesë siç janë: pallto, 1 umbrellë ose kallam, 1 çantë zonjash, 1 aparat fotografik ose dylbi, 1 shportë për bartjen e një të porsalinduri, 1 palë paterica ose pajisje të ngjashme protetike, pajisje mjekësore nga të cilat udhëtari varet, një sasi e mjaftueshme e ushqimit për foshnja.
Për sa i përket shumës së kompensimit për bagazh, ju lutemi kontaktoni linjën ajrore me të cilën fluturoni, pasi çdo linjë ajrore ka politikën dhe rregullat e veta të bagazheve.
Nëse keni pyetje specifike në lidhje me artikujt e lejuar / të palejuar në bagazhin tuaj, ju lutemi dërgoni pyetjen tuaj në Departamentin të marrëdhënieve me klientët në adresën e mëposhtme të emailit: customer.mk@tav.aero

 

Nëse humbni sendet tuaja personale në ndërtesën e aeroportit, ju lutemi raportojini ato në Sportelin e iInformacionit ose te një roje sigurie. Nëse tashmë jeni larguar nga aeroporti, ju lutemi shkruani në lost.property@tav.aero
Nëse gjeni një apo më shumë sende të humbura në ndërtesën e aeroportit, raportoni menjëherë në Departamentin e sigurisë, ose në Sportelin e informacionit dhe/ose dërgoni një e-mail në lost.property@tav.aero
Për sendet e humbura/gjetura në avion, ose në rast bagazhi të humbur ose të dëmtuar, ju lutemi raportoni menjëherë tek kolegët tanë në Shërbimin e bagazheve, që ndodhet në zonën e marrjes së bagazheve, pas kontrollit të pasaportës në zonën e arritjeve, ose shkruani në lostbaggage@tav.aero
Për më shumë informacion ju lutemi klikoni në linkun e mëposhtëm:

http://skp.airports.com.mk/mk-MK/passenger-guide-mk/airport-facilities-services-mk/page/lost-luggage-mk

 

Po. Që nga viti 2015, TAV Maqedoni ka prezantuar Wi-Fi internet falas në Aeroportin ndërkombëtar Shkup. Pasagjerët mund të përdorin internetin Wi-Fi falas përmes pajisjeve të tyre celulare thjesht duke u lidhur me rrjetin të quajtur: TAV Airports, pa pasur nevojë të vendosni një fjalëkalim.

Ju mund të parkoni automjetin tuaj në parkingun tonë pa rezervim paraprak. Ky shërbim është i disponueshëm 24/7 në Aeroportin ndërkombëtar Shkup.
Çmimorja për parkim:
1h – MKD 100
2h – MKD 150 
3h – MKD 200 
3h-4h – MKD 300 
4h-6h – MKD 400
6h-8h – MKD 500
24h – MKD 1,000
3-5 days – MKD 3,500
5-7 days – MKD 4,500
Çdo ditë shtesë – MKD 400    
Për më shumë informacion mbi shërbimet e parkimit, ju lutemi klikoni në Parking

Po. Aeroporti ndërkombëtar Shkup ka vende parkimi të shënuara posaçërisht për personat me aftësi të kufizuara dhe parkimi për ta është falas brenda 24 orëve. Duke treguar lejen e trafikut dhe ID-në e aftësisë së kufizuar në sportelet e parkimit, që ndodhet në ndërtesën e terminalit, nëpunësit tanë do të anulojnë biletën e parkimit dhe personi me aftësi të kufizuar do të përjashtohet automatikisht nga pagesa e parkimit. Nëse të gjitha hapësirat e parkimit për personat me aftësi të kufizuara janë të zëna, parkoni në një vend të rregullt dhe duke ndjekur të njëjtën procedurë do të përjashtoheni nga pagesa e parkimit.
Për më shumë informacion mbi shërbimet e parkimit, ju lutemi klikoni në Parking  ose në 
Udhëtarë me aftësi të kufizuara dhe udhëtarë me lëvizshmëri të zvogëluar – PRM

Po. Aeroporti ndërkombëtar Shkup ka Shërbim për ndihmë për pasagjerë me aftësi të kufizuar dhe lëvizshmëri të reduktuar – PLR. . Shërbimi ku mund të gjendet ky shërbim falas ndodhet pranë Sportelit të informacionit, në godinën e terminalit. Një person me lëvizshmëri të reduktuar (PLR) nënkupton çdo person, lëvizshmëria e të cilit është zvogëluar për shkak të paaftësisë fizike (shqisore ose lokomotore), deficitit intelektual, moshës, sëmundjes ose ndonjë shkaku tjetër.

Po. Në Aeroportin ndërkombëtar Shkup ka një dhomë për duhanpirje, e vendosur në zonën e kontrolluar nga siguria. Dhoma e duhanpirjes ndodhet ngjitur me daljen me numër 201, pra në anën e majtë pas kontrollit të pasaportës dhe pas postbllokut të sigurisë.
Përveç dhomës së pirjes së duhanit, pasagjerët mund të përdorin tarracat e hapura të kafeterive që ndodhen në hyrje të ndërtesës së terminalit të aeroportit.
Pirja e duhanit është e ndaluar në pjesën tjetër të ndërtesës së terminalit.

Nëse keni pyetje të përgjithshme për të cilat nuk keni nevojë për përgjigje të menjëhershme, ankesa apo lëvdata, na shkruani në customer.mk@tav.aero.. Ky është Departamenti për marrëdhënie me klientët, ku do të merrni përgjigje për pyetjet tuaja sa më shpejt të jetë e mundur.