Fjalimi i Drejtorit ekzekutiv

Fjalimi i Drejtorit ekzekutiv

Mesazh nga Drejtori i përgjithshëm ekzekutiv

Viti i kaluar 2020 hyri në librat e historisë si një vit në të cilin, për shkak të pandemisë KOVID-19, gjithçka ndryshoi në mënyrë drastike. Si një masë paraprake për të ngadalësuar përhapjen e virusit, autoritetet e aviacionit ndaluan plotësisht fluturimet ndërkombëtare në tremujorin e dytë të vitit, ndërsa vëllimi i aviacionit global u ul pothuajse në zero.

Ndërsa viti vazhdonte, këto masa u lehtësuan pjesërisht për disa muaj, dhe ne ishim dëshmitarë të një kërcimi të fuqishëm në trafikun ndërkombëtar në tremujorin e tretë të vitit 2020.

Sidoqoftë, ka ende kufizime në udhëtimet komerciale midis shumicës së vendeve, përfshirë ato në të cilat ne punojmë, dhe parakushti për udhëtimet është karantina dhe një test negativ. Disa vende nuk i kanë hapur ende kufijtë e tyre për udhëtime dhe fluturime komerciale. Në tërësi, vetëm një sasi shumë e vogël udhëtimesh pa kufizime është e mundur. Si rezultat i këtyre kufizimeve të udhëtimit, numri i udhëtarëve që ne shërbyem në vitin 2020 ra me 70% në krahasim me vitin 2019. Në tërësi, industria e përbërë nga operatorë aeroportesh dhe kompani ajrore në gjith botën, ka një vit të ngjashëm dhe po pret vaksinimin masiv për të lejuar udhëtime komerciale të pakufizuara në vitin 2021.

Ne iu përgjigjëm kësaj krize shumë shpejt dhe në mënyrë efektive. Në nëntë muajt midis prillit dhe dhjetorit të vitit 2020, ne kemi arritur të ulim kostot operative me 50%. Për tërë vitin, ulja e kostove operative arriti në 41%. Në zvogëlimin e të gjitha kostove, ulja më e madhe e kostove u bë e mundur nga nëpunësit tanë, duke përfshirë ekipin menaxhues, të cilët përdorën pushime të papaguara. Unë do të doja ta shfrytëzoj këtë rast për të lavdëruar stafin dhe bashkëpunëtorët tanë për kontributin e tyre për t'iu përgjigjur kësaj krize.

Ne kemi informuar investitorët tanë paraprakisht se pandemia është përcaktuar qartë në kontratat tona si një ngjarje e "Forcës madhore" dhe se kemi dorëzuar aplikime për "Forcë madhore" tek autoritetet rregullatore të aviacionit në mënyrë që të kompensojmë kohën e humbur të funksionimit në pasuritë tona. Këto bisedime u finalizuan për fondet në Turqi, ku morëm një zgjatje dy-vjeçare për të gjitha aeroportet në Turqi, si dhe një shtyrje të pagesave të qirasë për vitin 2022 në vitin 2024.

Aeroportet në Turqi, Tunizi dhe Maqedoni janë hapur që nga korriku i vitit 2020. Aeroportet e Gjeorgjisë janë ende pjesërisht të hapura. Aeroporti Medina mirëpriti pelegrinët e tij të parë në janar dhe hapja e tij e plotë pritet në fund të marsit. Aeroporti i Zagrebit u rihap gjatë pandemisë.

Përfshirja e ndërsjellë e vendeve në "listën e gjelbër KOVID-19" që do të thotë "vende të sigurta" pa kërkesa karantine është ajo që nxit nivelin e rikuperimit të numrit të pasagjerëve në çdo aeroport të hapur. Ndërsa më shumë vende u shtuan në listën e përbashkët të gjelbër me Turqinë, ne vumë re një kërcim material në trafik, i cili filloi kryesisht në gusht të vitit 2020. Fatkeqësisht, Gjermania dhe Britania e Madhe, të cilat janë tregje të rëndësishme burimi, më vonë, dmth. në tremujorin e katërt, u përjashtuan nga lista e gjelbër e përbashkët me Turqinë.

Në shtator të vitit 2020, aeroportet turke mirëpritën pasagjerë nga një numër i kufizuar vendesh që ishin në listën e gjelbër me udhëtime të shënuara pa kufizime me Turqinë. Përkundër numrit të kufizuar të vendeve nga të cilat kemi pranuar pasagjerë, Aeroporti në Bodrum arriti në 59%, dhe Aeroporti i Antalias 45% të udhëtarëve në shtator krahasuar me një vit më parë. Kjo tregon qartë se ekziston një kërkesë e fortë për destinacione pushimi të përballueshme sapo të hiqen kufizimet.

Ekspertët e industrisë gjithashtu tregojnë se përsa i përket trafikut ndërkombëtar, trafiku në destinacione të shkurtra do të rimëkëmbet më shpejt sesa trafiku i transportit të gjatë, dhe udhëtimi për kohën e lirë do të rritet më shpejt sesa udhëtimi i biznesit. Me këtë, portofoli ynë, i cili përbëhet kryesisht nga fluturime të shkurtra dhe destinacione pushimesh, ka avantazhin e madh të rikuperimit më të shpejtë pasi të hiqen kufizimet e udhëtimit.

Aeroporti i Almati përfundoi vitin 2020 me të ardhura neto pozitive në këtë periudhë dhe mjedis sfidues, falë veçorive të tij mbrojtëse. E vendosur në një vend strategjik midis Kinës dhe Evropës, me mundësinë për t'u bërë një nga qendrat kryesore të kargos të Rrugës së re të Mëndafshit, Almati do të jetë një shtesë shumë e vlefshme për portofolin tonë. Pa rrezikuar kostot e qirasë dhe rinovimit, ai do të sigurojë potencial të konsiderueshëm të rritjes së TAV në të ardhmen.

Ne presim që së shpejti të përfundojmë bisedimet e ristrukturimit të borxhit në Tunizi. Ky ristrukturim, detajet e të cilit ne do t'i shpallim sa më shpejt që të përfundojë marrëveshja, do të ketë një vlerë të konsiderueshme për ne.

Viti 2020 ishte një nga vitet më sfiduese që ka parë bota në historinë e kohëve të fundit. Ishte veçanërisht e vështirë në mënyra të ndryshme për secilin prej nesh, por gjithashtu na lejoi të kalonim më shumë kohë me familjet tona. Si TAV, ne kemi bërë çmos për të qëndruar pranë nëpunësve tanë, për t'i mbështetur ata dhe për të lehtësuar shqetësimet e tyre. Ndërsa udhëheqim markën tonë të madhe përmes pandemisë, ne mund të mbështetemi në një bilanc të fuqishëm dhe angazhimin e nëpunësve dhe aksionerëve tanë. Dëshiroj të shpreh mirënjohjen time për shërbimin dhe ndihmën e tyre të vazhdueshme.

Pyetje të parashtruara shpesh

Për/nga Aeroporti ndërkombëtar Shkup ka transport të rregullt me autobus për udhëtarët, që kalon dhe ndalon në stacionet kryesore të autobusëve në të gjithë qytetin e Shkupit dhe mbërrin në Aeroport. Ky transport me autobus menaxhohet nga kompania V2V Transporter. Orari i autobusëve është përgatitur sipas orarit të fluturimeve në Aeroportin ndërkombëtar Shkup. Bileta në një drejtim për transport me autobus kushton 199 denarë. Më shumë informacion mund të gjeni në seksionin Udhëzues për pasagjerët  të faqes së internetit, dmth në seksionin Autobus.

Aeroporti ndërkombëtar Shkup është i hapur 24/7. Restorantet dhe kafenetë si Cakes & Bakes, Café In, Burger King dhe Need Stop janë gjithmonë në dispozicion të udhëtarëve; Salloni i biznesit (PrimeClass CIP Service) ofron rehati 24/7, dhe dyqani pa taksa (ATU Duty Free) është i hapur sipas fluturimeve dhe ofron një gamë të gjerë produktesh.

Regjistrimi në sportelet e kontrollit të pasagjerëve dhe bagazheve fillon 180 minuta (3 orë) përpara kohës së planifikuar të nisjes (STD) të specifikuar në biletën tuaj të linjës ajrore. Koha e mbylljes në sportelin e kontrollit të aeroportit është jo më vonë se 60 minuta përpara orës së planifikuar të nisjes të shënuar në biletën tuaj të avionit.
Që nga fillimi i pandemisë Kovid-19, për shkak të kërkesave për dokumente të ndryshme udhëtimi të vendosura nga vende të ndryshme, TAV Maqedoni ka apeluar që pasagjerët të arrijnë në aeroport 3 orë para nisjes.

Për informacione rreth fluturimeve, ndiqni faqen e internetit të Aeroportit ndërkombëtar Shkup, në rubrikën Arritjet dhe/ose Nisjet, , ku të gjitha ndryshimet në oraret e fluturimeve përditësohen në kohë reale, pra kur marrim informacion nga linjat ajrore.

Nëse keni nevojë për informata shtesë urgjente për fluturimin Tuaj, mund të kontaktoni sportelin informativ në Aeroportin ndërkombëtar Shkup në numrin e telefonit: +38923148333, i cili funksionon 24/7.

Pasagjerët lejohen të mbajnë sende për të cilat nuk bëhet pagesë siç janë: pallto, 1 umbrellë ose kallam, 1 çantë zonjash, 1 aparat fotografik ose dylbi, 1 shportë për bartjen e një të porsalinduri, 1 palë paterica ose pajisje të ngjashme protetike, pajisje mjekësore nga të cilat udhëtari varet, një sasi e mjaftueshme e ushqimit për foshnja.
Për sa i përket shumës së kompensimit për bagazh, ju lutemi kontaktoni linjën ajrore me të cilën fluturoni, pasi çdo linjë ajrore ka politikën dhe rregullat e veta të bagazheve.
Nëse keni pyetje specifike në lidhje me artikujt e lejuar / të palejuar në bagazhin tuaj, ju lutemi dërgoni pyetjen tuaj në Departamentin të marrëdhënieve me klientët në adresën e mëposhtme të emailit: customer.mk@tav.aero

 

Nëse humbni sendet tuaja personale në ndërtesën e aeroportit, ju lutemi raportojini ato në Sportelin e iInformacionit ose te një roje sigurie. Nëse tashmë jeni larguar nga aeroporti, ju lutemi shkruani në lost.property@tav.aero
Nëse gjeni një apo më shumë sende të humbura në ndërtesën e aeroportit, raportoni menjëherë në Departamentin e sigurisë, ose në Sportelin e informacionit dhe/ose dërgoni një e-mail në lost.property@tav.aero
Për sendet e humbura/gjetura në avion, ose në rast bagazhi të humbur ose të dëmtuar, ju lutemi raportoni menjëherë tek kolegët tanë në Shërbimin e bagazheve, që ndodhet në zonën e marrjes së bagazheve, pas kontrollit të pasaportës në zonën e arritjeve, ose shkruani në lostbaggage@tav.aero
Për më shumë informacion ju lutemi klikoni në linkun e mëposhtëm:

http://skp.airports.com.mk/mk-MK/passenger-guide-mk/airport-facilities-services-mk/page/lost-luggage-mk

 

Po. Që nga viti 2015, TAV Maqedoni ka prezantuar Wi-Fi internet falas në Aeroportin ndërkombëtar Shkup. Pasagjerët mund të përdorin internetin Wi-Fi falas përmes pajisjeve të tyre celulare thjesht duke u lidhur me rrjetin të quajtur: TAV Airports, pa pasur nevojë të vendosni një fjalëkalim.

Ju mund të parkoni automjetin tuaj në parkingun tonë pa rezervim paraprak. Ky shërbim është i disponueshëm 24/7 në Aeroportin ndërkombëtar Shkup.
Çmimorja për parkim:
1h – MKD 100
2h – MKD 150 
3h – MKD 200 
3h-4h – MKD 300 
4h-6h – MKD 400
6h-8h – MKD 500
24h – MKD 1,000
3-5 days – MKD 3,500
5-7 days – MKD 4,500
Çdo ditë shtesë – MKD 400    
Për më shumë informacion mbi shërbimet e parkimit, ju lutemi klikoni në Parking

Po. Aeroporti ndërkombëtar Shkup ka vende parkimi të shënuara posaçërisht për personat me aftësi të kufizuara dhe parkimi për ta është falas brenda 24 orëve. Duke treguar lejen e trafikut dhe ID-në e aftësisë së kufizuar në sportelet e parkimit, që ndodhet në ndërtesën e terminalit, nëpunësit tanë do të anulojnë biletën e parkimit dhe personi me aftësi të kufizuar do të përjashtohet automatikisht nga pagesa e parkimit. Nëse të gjitha hapësirat e parkimit për personat me aftësi të kufizuara janë të zëna, parkoni në një vend të rregullt dhe duke ndjekur të njëjtën procedurë do të përjashtoheni nga pagesa e parkimit.
Për më shumë informacion mbi shërbimet e parkimit, ju lutemi klikoni në Parking  ose në 
Udhëtarë me aftësi të kufizuara dhe udhëtarë me lëvizshmëri të zvogëluar – PRM

Po. Aeroporti ndërkombëtar Shkup ka Shërbim për ndihmë për pasagjerë me aftësi të kufizuar dhe lëvizshmëri të reduktuar – PLR. . Shërbimi ku mund të gjendet ky shërbim falas ndodhet pranë Sportelit të informacionit, në godinën e terminalit. Një person me lëvizshmëri të reduktuar (PLR) nënkupton çdo person, lëvizshmëria e të cilit është zvogëluar për shkak të paaftësisë fizike (shqisore ose lokomotore), deficitit intelektual, moshës, sëmundjes ose ndonjë shkaku tjetër.

Po. Në Aeroportin ndërkombëtar Shkup ka një dhomë për duhanpirje, e vendosur në zonën e kontrolluar nga siguria. Dhoma e duhanpirjes ndodhet ngjitur me daljen me numër 201, pra në anën e majtë pas kontrollit të pasaportës dhe pas postbllokut të sigurisë.
Përveç dhomës së pirjes së duhanit, pasagjerët mund të përdorin tarracat e hapura të kafeterive që ndodhen në hyrje të ndërtesës së terminalit të aeroportit.
Pirja e duhanit është e ndaluar në pjesën tjetër të ndërtesës së terminalit.

Nëse keni pyetje të përgjithshme për të cilat nuk keni nevojë për përgjigje të menjëhershme, ankesa apo lëvdata, na shkruani në customer.mk@tav.aero.. Ky është Departamenti për marrëdhënie me klientët, ku do të merrni përgjigje për pyetjet tuaja sa më shpejt të jetë e mundur.